Clicky

Kerecsensólyom webkamera

Egy kerecsensólyom-pár fészkelésének nyomon követése webkamerával

Március 8-án a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága és a MAVIR (magyar villamosenergetikai cég) munkatársai közösen egy magasfeszültségű (400kV-os) távvezeték  tartó oszlopán elhelyeztek egy fészkelő dobozt, melyet  a környékben nászrepüléseit végző kerecsensólyompár napokon belül birtokba is vett. A világon egyedülálló módon először lehet figyelemmel kísérni egy webkamera segítségével a nap 24 órájában a sólyompár életét.

A fészekfoglalást követően pár napon belül a tojó öt tojást rakva megkezdte azok kiköltését. Várhatóan április harmadik hetében, 32-34 nap elteltével bújnak majd ki a tojásokból a kis sólyomfiókák.

A képen a fészkét csak ritkán elhagyó, a hímnél nagyobb testű tojó látható, amint testével védi, óvja, melegíti a tojásokat. A sólyompár- és az ifjú fiókák életét figyelemmel lehet kísérni élőben (éjjel is) a képekre, vagy IDE kattintva.

Március 31.

A reggeli órákban a hajnali repüléséből fészkére visszatérő tojó (jobb oldalon) felváltja a hímet (bal oldalon), aki már szárnyra is kell a reggeli zsákmányszerző útjára.

Április 1.

Reggeli napsütésben ...